”En voldsom episode”, der ændrede alt

En efterårsdag for tre år siden tager livet en voldsom og uventet drejning for 40-årige Gitte Pryds, da hendes 8-årige søn bliver udsat for et uhyggeligt overfald, mens han er i skole. I dag er tilværelsen totalt forandret for Gitte, hendes mand og deres tre sønner.

Af Frederik Brogaard

Gitte Pryds har accepteret, at hendes søn kommer til at leve med mén resten af sit liv, men hun holder aldrig op med kæmpe for, at hendes han kan få det bedre. (Foto: Frederik Brogaard)

 

Det lå slet ikke i kortene, at den 30. september 2015 skulle blive en skelsættende dato for familien Pryds fra Fredericia. Som en hver anden morgen var sønnerne, Markus på 13 og tvillingerne William og Alexander på 8, taget i skole og Gitte og hendes mand på arbejde. En helt almindelig onsdag i en helt almindelig familie. Først på eftermiddagen ringer Gittes telefon. Det er fra drengenes skole.

Der har været “en voldsom episode”, forklare stemmen i telefon. Alexander har fået et spark i hovedet i forbindelse med en fodboldkamp, han skal kaste op og de kan ikke holde ham vågen, så hun bliver nødt til at hente ham.

At der lige rundt om hjørnet venter et kæmpe chok, en usikker fremtid med flere hospitalsindlæggelser, et væld af afsavn og en lang, sej kamp for at give Alexander en nogenlunde normal hverdag, ved Gitte endnu ikke, da hun sætter sig i bilen og kører fra jobbet i Vejen til drengenes skole i Taulov ved Fredericia.

”Jeg er faktisk ikke i panik. Det er først, da jeg kommer derned, at jeg ser, han ligger i choktilstand. Han ryster simpelthen over det hele, han vender det hvide ud af øjnene og jeg skriger bare op, at han skal sgu da på sygehuset,” forklare Gitte.

Det, hun i telefonen fik beskrevet som et spark i hovedet under en fodboldkamp, viser sig at være et voldeligt overfald, hvor 5-6 drenge fra Alexanders parallelklasse, først har skubbet ham en meter ned fra en forhøjning og efterfølgende sparket ham adskillige gange i hovedet og ryggen, mens han har været bevidstløs, fordi han havde sparket en bold væk.

En hel families kamp
Som følge af overfaldet har Alexander fået en lang række varige mén. En hjerneskade har betydet, at han i dag lider af koncentrationsbesvær, og derfor ikke kan gå i skole ret længe ad gangen. Dertil kommer nogle langvarige migræneanfald, der betyder, han at må afskæres totalt fra alt lyd og lys. Det påvirker i høj grad hele familien, fortæller Gitte. Hendes mand har måttet tage pasningsorlov fra sit job som smed, for at Alexander kan få så meget ud af sin skolegang som overhovedet muligt. Dertil kommer også en lang række udgifter til behandlinger og meget mere. Samtidig er der to søskende, der også lider afsavn, som konsekvens af deres brors skæbne.

”Vi skal jo hele tiden vælge. Alexander kan ikke klare en tur i Legoland, og det er jo synd for ham, der godt kan komme i Legoland, men det er godt nok også synd for ham, der ikke kan, at man tager i Legoland med den anden. Så der er hele tiden den der balancegang, for at man ikke gør den der forskel, men den kan ikke undgås. Så på den måde går det jo ud over alle.”

Ikke desto mindre har den skæbnesvangre episode, betydet meget for forholdet mellem de tre brødre, og specielt Alexanders tvillingebror, William, har fået et stærkt behov for at være sammen med sin bror efter overfaldet, som William sågar var vidne til.

Efter overfaldet vælger Gitte og hendes mand at flytte drengene til en anden skole. Her bliver tvillingerne sat i samme klasse de to første år, men da de i sommer efter planen skulle være blevet sat i hver sin 5. klasse, viser det sig tydeligt, hvor dybe spor, overfaldet på Alexander har sat på William.

”Han var slet ikke klar til at blive skilt fra ham. William havde slet ingen problemer i 0., 1. og 2. Så han har fået et tryghedsbehov, for at holde øje med og passe på sin bror. Det er ikke fordi, de har samme venner, han vil bare gerne vide, at han er i nærheden,” fortæller Gitte

Helt alene
Samtidig med, at familien har måtte kæmpe med at få hverdagen til at fungere, har Gitte og hendes mand også måtte kæmpe en kamp med både skolen og Fredericia Kommune. Dertil kommer, at forældrene har måttet træffe afgørende beslutning på Alexanders vegne i forhold til hans skolegang, helt på egen hånd og det har ikke været uden konsekvenser.

Sådan en beslutning fra forældrenes side betød kort før sommerferien, at Alexander fik et 36 timer langt migræneanfald, som blev fremkaldt af, at han skulle være en time længere i skole end han normalt var vant til.

”Det kan godt give en gnidning derhjemme, fordi det er meget nemt at sige ’at det var også dig, der sagde han skulle være der’ Nogle gange vil man godt have, at der nogen, det tager ansvaret, så det ikke er os, der har valgt.”

”Der er altid noget, der kan blive bedre”
Gitte har accepteret, Alexanders liv aldrig bliver som det var før overfaldet, og at han aldrig kommer tilbage på 100 %. Men hun nægter at give op.

”Helt rask det bliver han aldrig, og det er vi også godt klar over. Men at acceptere at der ikke er noget at gøre, der er vi ikke nået til, selvom der er gået tre år, for man kan altid gøre noget.”

Selvom konsekvenserne har været så omfattende, som de har, så har Gitte tilgivet de fleste af de drenge, der stod bag overfaldet. Alle undtagen én har givet Alexander en undskyldning og den ene dreng er endda jævnligt gæst i familiens hjem.

”Børn er børn og vi ved udmærket godt, at der var ikke nogen af de her 5-6 drenge, der tænkte, at nu vil vi ødelægge Alexanders liv.”

Hvad fremtiden bringer for Alexander, er meget uvist. Hjerneskaden og koncentrationsbesværet gør, at en akademisk uddannelse virker urealistisk og samtidig vil de fysiske skader, som en skæv ryg og slidgigt i det ene knæ som følge der af, sætte en stopper for, at han kan blive håndværker.

30. september 2015 vil altid stå som dagen, der vente op og ned på alting for familien Pryds. En 8-årig drenges beslutning om at sparke en bold væk, endte med at få store konsekvenser for en hel familie mange år frem.

 

5965 anslag

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *